Cât poate costa o autorizaţie de funcţionare eliberată de Primăria Baia Mare: 500.000 EURO – TAXA PENTRU CA ROMALTYN SĂ POATĂ POLUA

    20 Octombrie 2011
Evaluare utilizator: / 10
Cel mai slabCel mai bun 

Baia Mare este un orăşel situat la poalele munţilor, actualmente cu o economie în derivă datorită închiderii uneia dintre cele mai productive ramuri industriale din zonă, mineritul. Odată cu închiderea acestuia au dispărut şi activităţile conexe extracţiei de minereuri, inclusiv cea de flotare şi extracţia din minereuri a metalelor neferoase. A rămas totuşi ceva în urma mineritului la Baia Mare: iazurile de decantare. Iar în aceste iazuri este AUR. Mult, foarte mult AUR. Şi interese pe măsură, pe care le generează ..”goana după aur”.


S.C. Romaltyn Mining SRL este societatea care urmează să extragă, cel puţin teoretic, aurul rămas în cele câteva milioane de tone de steril din unele iazuri de decantare. Nu pare a fi mult la o primă vedere. Asta dacă luăm în calcul concentraţia de aur/tonă de steril declarată oficial. Numai că  respectivele iazuri au concentraţii de aur mult mai mari decât pe hârtie. Explicaţia este una cât se poate de simplă. În perioada „întrecerilor socialiste”, se declarau procente de extragere a metalelor din minereuri cât mai mari şi, pe cale de consecinţă se raportau conţinuturi mici în haldele de steril, pentru ca minciuna să fie cât de cât credibilă. Aşa se face că sterilul era depozitat în iazuri, însoţit de analize de laborator ce consemnau conţinuturi sărace, ca să dea bine la partidul unic. După 1989, aceste ”raportări” au devenit mană cerească pentru cei iniţiaţi, care au văzut în ”scăpările” sistemului comunist, o oportunitate de îmbogăţire.     

”Strategii” pe termen lung cu iz de... şantaj

Nici cei din partidele de acum nu au stat departe de ”mirajul” aurului şi au adulmecat urma banilor câştigaţi uşor în urma muncii grele a minerilor, care şi-au distrus vieţile prin subteranele minelor maramureşene. Astfel că, în 15.05.2008, doi mari ”gânditori” ai politicii locale a oraşului Baia Mare, au pus la cale o strategie demnă de cele mai tari filme cu mafioţi. Un P.U.Z. Chiar dacă pare oarecum absurd, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) ”Malurile Râului Săsar” urma (dacă nu a şi făcut-o) să aducă nu doar foloase electorale în perspectiva alegerilor parţiale de la Primăria Baia Mare, ci şi o frumuşică sumă în buzunarele celor care l-au gândit, sub forma determinării unor mici ”atenţii” care să vină din partea celor de la S.C. Romaltyn Mining SRL, pentru ca PUZ-ul să nu mai fie supus aprobării în şedinţa Consiliului Local Baia Mare. Practic, PUZ-ul prevedea ca pe malurile Săsarului să nu se mai autorizeze construcţii şi activităţi industriale.. Dacă se aprobă, adio producţie la Romaltyn. Dar poate - cu multă „atenţie” - ca PUZ-ul să nu fie aprobat. Se vehiculează că micile ”atenţii” care au fost negociate cu şefii Romaltyn  de către „gânditorii” viitorului urbeis-ar învârti în jurul sumei de 500 000 de euro; da, o jumătate de milion de euro dintr-un condei (cel care nu semnează PUZ-ul!).
Cine sunt cei care au avut iniţiativa PUZ-ului? Ei bine, aici situaţia se pare că este puţin mai complicată, deoarece nimeni nu vrea la această oră să-şi asume public iniţiativa P.U.Z.-ului după ce au văzut că ”tranzacţia” a ajuns în atenţia www izpenal.ro. Se pare însă că domnii Dumitru Matei (supărat pe cei de la Romaltyn  că nu i-au cumpărat ţevile pentru transportul sterilului) şi Mircea Dolha  -  ambii făcând parte din Consiliul Local Baia Mare şi fiind încă relaţii bune la acea vreme  -  au fost ”idioţii” (evident, în sensul de oameni  cu idei) care s-au gândit să dea idei şi celor de la  conducerea Romaltyn. Idei de câteva sute de mii de euro. Ulterior situaţia politică din Consiliul Local s-a schimbat substanţial, Mircea Dolha a fost schimbat din funcţia de viceprimar şi exclus din Consiliul Local. Cătălin Cherecheş (PNL) a fost ales primar al municipiului, iar Dumitru Matei (PSD) - viceprimar. Astfel că funcționarea Romaltyn a devenit o problemă transpartinică.
Schimbarea situaţiei a determinat schimbări şi în repartizarea semnificativă a ”creanţelor” de la Romaltyn, o parte urmând a fi „cedată” către actualul primar al urbei, Cătălin Cherecheş. Care bineînţeles merge pe vechea strategie: sunteţi „atenţi”, nu dau drumul la PUZ.; nu sunteţi „atenţi”, PUZ-ul trece, iar voi nu mai funcţionaţi. Asta după ce ”operaţiunea referendum” – care a costat primăria o sută de mii de euro – iniţiativă disputată de Mircea Dolha şi Cătălin Cherecheş, dar oficial pusă în practică, prin intermediul consilierilor locali liberali, de Cătălin Cherecheş (la acea vreme deputat liberal şi pretendent la fotoliul de primar al municipiului). Pe lângă beneficiile electorale, referendumul avea şi un scop ascuns: a anihila o altă piedică din calea reluării activităţii la Romaltyn. Şi, pe cale de consecinţă. a elimina de la masa „creanţelor”  
pe potenţialul iniţiator al unui referendum, care şi-ar fi cerut partea pentru a sta cuminte.


Referendumul a fost ”poliţa de asigurare” pentru comisionul Romaltyn

În realitate, suta de mii de euro aruncată pe apa sâmbetei din bugetul primăriei sub pretextul luptei împotriva poluării nu a fost nimic altceva decât un pas premergător în drumul spre comisionul de o jumătate de milion de euro. Comision pe care Romaltyn Maning trebuia să-l vireze în buzunarele celor ce abilitaţi să decidă dacă societatea poate  - sau nu  - să polueze în Baia Mare. Pentru a avea certitudinea că referendumul nu îndeplineşte condiţia de validare – participare de 50% plus unu prezenţă la vot -, acesta a fost planificat la mijloc de iulie, lună tradiţională de concedii.  Adică împotriva  oricăror reguli nescrise a  consultărilor populare, nicio alegere postdecembristă nefiind plasată în mijlocul verii.
Rezultatul a fost cel aşteptat de către iniţiatorii din umbră ai referendumului, prezenţă la urne fiind de doar 12,77%. Iar un nou referendum cu aceeaşi temă nu mai poate fi organizat. Deci nu mai putea apărea vreun alt pretendent la împărţirea potului.
Ce se întâmpla dacă referendumul ar fi trecut? Nimic altceva decât că afacerea cu Romaltyn-ul ar fi picat, deoarece societatea nu mai putea fi ameninţată cu PUZ-ul, căci oricum nu mai avea temei să funcţioneze.

Drumul aurului

Revenind la PUZ-ul ”Malurile râului Săsar”, trebuie să spunem că acesta are şi el o istorie cel puţin la fel de zbuciumată ca aceea a politicienilor social-democraţi care l-au gândit. Astfel că, după ce în 15.05.2008 -   când a fost iniţiat, conform contractului de servicii nr.1367 - în 2009 s-a aprobat avizul prealabil de oportunitate pentru elaborarea PUZ.-ului ,cu suplimentarea suprafeţei de studiu faţă de cea iniţială  (Hotărârea CL nr. 37/2009).
În 2011, sub egida lui Cătălin Cherecheş, se mai face un pas spre ”creanţele” care se pare că încă zac în seifurile Romaltyn Mining. Astfel că, prin hotărârea CL nr.84/2011 s-a aprobat instituirea interdicţiei de a construi pentru zona A 1-1. E vorba de macrounitatea de referinţă care cuprinde fosta U. P. Săsar şi incinta S.C. Romaltyn Mining SRL, identificată potrivit PUZ – ”Malurile râului Săsar”. De această dată se pare că cei de la Romaltyn au înţeles, că nu este de joacă cu ”idioţii” (a se citi din nou, „cei cu idei”) Primăriei Baia Mare, adică cei care au mai rămas până la urmă ”creditori” ai ”creanţelor” Romaltyn, Dumitru Matei şi Cătălin Cherecheş (după excluderea din CL, Mircea Dolha  a fost exclus şi de la negocieri).  Şi s-a căzut la pace, din moment ce s-au oprit brusc  demersurile de prezentare (şi aprobare) în CL a PUZ-ului ”Malurile râului Săsar”, cel care ar împiedica categoric funcţionarea societăţii poluatoare. Acest lucru s-a întâmplat probabil pentru a le da timp celor de la Romaltyn să-şi deschidă visteria, din care se spune că s-ar fi început deja transferul celor 500 000 de euro către ”creditorii” rămaşi la această oră pe piaţă. Mircea, de tine chiar ne pare rău că nu participi şi tu până la capăt. Dar e mai uşor – şi mai profitabil – de împărţit 500.000  euro la doi…

IZ PENAL

Editorial

DEMNITATEA DE LA „FRONTIERA ALBASTRĂ”

News image

România a intrat în UE, nu doar pentru că și-a dorit asta, ci și fiindcă uniunea avea nevoie de România. Dar UE a avut grijă să sugereze că a făcut un pic de concesie la admiterea noastră. Bune jucat ...

IZ PENAL | Comentarii

Mai mult...

Ultimele articole

DNA ”TOPEȘTE” CONTRACTUL DE DESZĂPEZIRE DINTRE PRIMĂRIA BAIA MARE ȘI SOCIETATEA ROSAL
Directorul societății Rosal, Bogdan Niculescu, audiat la DNA cu privire la șpăgile date către P
MĂCEL ÎN PARCUL MUNICIPAL DIN BAIA MARE
Autoritățile municipale din Baia Mare, plictisite probabil de zilele ploioase din ultima perioadă
CITY MANAGERUL BĂII MARI A APROBAT DEPOZITAREA NĂMOLURILOR CARE AU ÎMPUȚIT MUNICIPIUL ÎN APROPIEREA LOCUINȚELOR
În această primăvară asupra unei bune părți a Municipiului Baia Mare s-a abătut un miros insu
ECOLOGIȘTI MARAMUREȘENI... POLUATORI RATAȚI
În foarte multe cazuri, oamenii își încearcă norocul în viață în mai multe locuri. Uneori r
PRAF ȘI PULBERE DE MILIOANE DE EURO PE IAZURILE DE DECANTARE
Lucrările de închidere a perimetrelor miniere au înghițit de-a lungul ultimilor ani sume mai mul
PULPE DE PORC LA ”FESTIVALUL MANGALIȚA” DIN MARAMUREȘ
Lăudabilă de altfel inițiativa de a organiza un festival prin care să se promoveze rasa de porc
SENZAȚIONAL!!! ÎN BAIA MARE S-A INVENTAT O VOPSEA SPECIALĂ:  ”ȚINE UN SINGUR AN”
În mai puțin de un an de la vopsire, podurile băimărene arată ca după război După ce
OFFSHORELEAKS. PARADISUL TERESTRU (ȘI FISCAL)
Paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice (BIV) e întreținut de o rețea de „directori-p
De aproape doi ani, MUNICIPALITATEA DIN BAIA MARE ÎNCALCĂ LEGEA. LEGEA 153/2011
Pentru un tânăr prim-edil, ambiția de a intra în cartea recordurilor naționale e de apreciat. C

Galerie foto: Praful mineritului

Contact IzPenal

S.C. MEGATRONIC WORLD PRODUCTION S.R.L.
Baia Mare, Bd. Bucureşti nr.53,
Tel: 0743.195.222; E-mail: megatronic.wp@gmail.com

Copyright © 2011 S.C. MEGATRONIC WORLD PRODUCTION S.R.L.

Utilizăm cookie-uri pentru a îmbunătăți site-ul nostru și experiența dvs. atunci când îl folosiți. Pentru a afla mai multe despre cookie-urile pe care le folosim și despre cum să le ștergeți, consultați site-ul privacy policy.

Continuarea navigării pe site implică acceptarea politicii de utilizare a cookie-urilor.