Ultima zbatere a păstrăvului românesc - UCIGAȘUL DE LA POALELE... CORUPȚIEI

    19 Mai 2014
Evaluare utilizator: / 5
Cel mai slabCel mai bun 

Un masiv muntos şi nişte ”băieți deștepți” . Cine nu a auzit în Maramureș despre inspectorul guvernamental Gheorghe Achim? La fel și despre subprefectul Pamfil Bercean. Cei doi, buni prieteni de altfel, ambii înalți funcționari publici plătiți cu bani grei din buzunarele românilor s-au gândit că nu ar fi rău să pună pe picioare o ”afacere” sigură și foarte rentabilă. Așa că, au găsit un ”prieten”  pe numele căruia au rezolvat o autorizație de funcționare pentru o hidrocentrală la Cavnic care să preia debitul tumultos al râului cu același nume.

 

Pe vremea când ambii aveau influență și erau buni amici cu directorul Radu Flaviu de la Apele Române Cluj, eliberarea unei astfel de autorizații nu însemna nimic altceva decât profit și comisioane, legislația de mediu fiind doar o înșiruire de cuvinte având menirea de a-i păcăli pe cei mulți și visători că în România cineva ar ține cont de acestfel de reguli.
Odată rezolvatele actele necesare pentru funcționarea hidrocentralei de pe râul Cavnic, afacerea a fost vânduta pentru câteva sute de mii de euro unui investitor din Sibiu, investitor care, a apelat tot la serviciile inspectorului guvernamental pentru a-și dubla debitul preluat de hidrocentrală, asta contrar datelor hidrologice ale bazinului hidrografic care nu are capacitatea de a alimenta și hidrocentrala cu noul ei debit și a asigura și debitul de servitute din reglementările prevăzute de legislație pentru respectivul curs de apă.
Situația nu este una punctuală, aceasta se repetă la nivel național aproape în fiecare loc în care există un râu de munte. Doar numele se schimbă de la o locație la alta. Dacă nimeni nu va spune niciodată numele acestora vor crede că pot să încalce legea la nesfârșit fără să fie cunoscuți. Cineva trebuie să oprească acest măcel.
În acest moment în Munții Maramureșului mai există câteva râuri și două lacuri în care păstravii se zbat în lupta pentru supraviețuire pe care o duc cu cel mai mare și feroce ucigaș al României. Apele Române!

Astăzi "minunea" s-a întâmplat

Odata pusă în funcţiune Amenajarea Hidroenergetică ce îşi are captare în imediata vecinătate a localităţii Cavnic, pe râul cu acelaşi nume, efectele acesteia nu au întârziat să se facă simţite.
În cursul zilei de duminică, 18.05.2014 în jurul orei 12:00 aducţiunea hidrocentralei prelua în totalitate debitul râului Cavnic.Populaţia de peşte din aval nu a avut nici o şansă în faţa lipsei totale de apă. Cu toate că am informat imediat dispecerul de serviciu de la SGA Maramureş, acesta a susţinut telefonic că nu este o problemă pe care ar trebui neapărat să o rezolve, invocând inclusiv faptul că nu are o sesizare oficială, iar cea telefonică nu poate fi luată în considerare. Am făcut şi o sesizare oficială, chiar în cursul zilei de duminică, astfel că autorităţile competente s-au văzut în imposibilitatea de a nu demara o anchetă. Rămâne de văzut şi care v-a fi rezultatul acesteia, când şi ce măsuri se vor lua împotriva celui care a distrus în totalitate habitatul râului Cavnic, abia refăcut după poluarea minieră din vremea comunismului.

Copyright © 2011 S.C. MEGATRONIC WORLD PRODUCTION S.R.L.