În 1990 se realiza filmul „Vânătoarea lui Octombrie Roşu”, în regia lui John M. Tierman, avându-i în distribuţie pe Sean Connery şi Alec Baldwin. Filmul a obţinut un Oscar pentru efecte sonore şi alte două nominalizări (montaj şi sunet), precum şi două nominalizări BAFTA.
La sfârşitul anului 2012 se lansează pe piaţă producţia „Octombrie Roşu”, care obţine o două nominalizări: „cel mai puternic atac cibernetic la adresa României din ultimii 20 de ani”(conform SRI), respectiv „cea mai discretă campanie de spionaj vizând ţinte din domeniile diplomatic, guvernamental şi ştiinţific din mai multe ţări” (nominalizare aparţinând companiei de securitate informatică Kaspersky Lab din Moscova)..
Realizatorii nu sunt foarte bine cunoscuţi. Se pare că regia aparţine Rusiei, iar protagonişti sunt hackeri ruşi şi chinezi. Dacă în filmul din 1990, „Octombrie Roşu” era cel mai performant submarin sovietic, în realitatea din 2012 „Octombrie Roşu” este
„o campanie avansată de spionaj cibernetic care ţinteşte instituţii guvernamentale şi diplomatice, precum şi institute de cercetare din întreaga lume” (conform Kaspersky Lab). Din Europa de Est, România a fost prima ţară atacată cibernetic, încercându-se obţinerea accesului la reţele informatice de interes naţional, culegerea de informaţii confidenţiale, de informaţii privind politică externă a României, resursele naturale, politica în Zona Mării Negre sau politica în domeniul economic. Au fost identificate până în prezent patru adrese IP din România (se pare ca aparţinând unor instituţii şi ambasade străine la Bucureşti), care au fost vizate de atacul cibernetic.
Deşi Kaspersky Lab anunţa abia la final de 2012 premiera mondială a producţiei „Octombrie Roşu”, acţiunea ei era cunoscută la noi încă din 2011. Cunoscută de cei care veghează la securitatea naţională şi - în cooperare cu cei vizaţi de atacurile cibernetice - contracarată de specialişti (căci oricât de mulţi IT-işti am exportat în lume, au mai rămas destui pricepuţi şi pe acasă)
Peste toate, apare tot mai conturată constatarea că astăzi războaiele se duc cu mijloace economice, iar spionajul se face cu mijloace cibernetice.
Calul troian din Războiul Troiei a fost înlocuit de troianul informatic.