A fost un week-end cu două congrese de alegeri: cel al PSD, de la București, și cel al PPMT, de la Cluj Napoca. La ambele congrese candidatul la președinția formațiunii a fost unic și – de-a dreptul „surprinzător”- a și câștigat.
Ambele congrese au avut invitați de marcă: Adrian Năstase, Sorin Oprescu la PSD; Zsolt Nemeth (secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei), Oszkar Fuzesi (ambasadorul Ungariei la Bucureşti), Janos Magda (consulul general al Ungariei de la Cluj) - la PPMT. Ambele formațiuni și-au arătat patriotismul: PSD față de România, PPMT față de... Ungaria (din moment ce Nemeth Zsolt a vorbit de „patria mamă”, spunând pe șleau că „nu există interese maghiare din Ardeal şi interese maghiare din Ungaria, ci doar interese maghiare”). Ambele partide vor regionalizare, cu deosebirea că PPMT ține morțiș doar la regiunile Partium și Ținutul Secuiesc, în rest fie ce-o fi.
Dar mai multe decât asemănările au fost deosebirile, altele decât limbile în care s-a vorbit. PSD e cel mai tare partid aflat la guvernare, PPMT încă privește de jos în sus la pragul electoral, prag pe care „frații” de la UDMR îl fac fără probleme de decenii. Un lucru extrem de supărător pentru PPMT, din moment ce „mentorul” Tokes Laszlo i-a făcut pe UDMR-iști în toate felurile, de la „nomenclaturiști”, la „demagogi”, până la acuza că fac „politică de tip bizantin”. Și nu de „de tip hunic”, cum și-ar dori Tokes.
Banul, ochiul dracului
Însă atacul dur înspre UDMR, lansat în extra-campanie, nu e generat de rezultatul slab obținut de PPMT în alegeri. O spune indirect vechiul și noul președinte al partidului, Toro Tibor: „Niciun vot dat pentru PPMT nu este vot pierdut, deoarece cele 59.000 de sufragii obţinute la nivel naţional reprezintă susţinerea conştientă a cauzei federalismului şi a autonomiei”. Atunci, de ce și-a vîrăt dracul coada între cele două formațiuni? De fapt, nu e vorba de coada dracului, ci de ochii dracului: banii.
O investigație efectuată de jurnalistul Sipos Zoltan de la publicaţia de limbă maghiară transindex.ro arată că, începând cu 2010, FIDESZ (partidul premierului Viktor Orbán) și numeroase instituţii şi companii cu capital de stat din Ungaria au finanţat PPMT – printr-o serie întreagă de organizaţii, asociaţii şi fundaţii - cu peste 3 milioane de euro. Chestiunea a fost adusă la cunoștința autorităților române de către PC, care a atras atenția că Legea 334/2006 (actualizată în 2011) privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale interzice susţinerea partidelor prin mijloace financiare din străinătate. Dacă autoritățile române își fac treaba - și trebuie s-o facă -, fluxul finaciar dinspre Ungaria înspre partidele de etnie maghiară se va diminua, cel puțin până când se vor găsi alte modalități de mascare a acestuia. Iar când banii sunt mai puțini, liderii PPMT nu prea mai au chef să-i împartă cu liderii UDMR ( că doar nu vă închipuiți că banii ajung la etnicul maghiar de rând!).
La rîndul ei, UDMR se simte frustrat: ia voturi mai multe (aproape 390.000 la ultimele alegeri), dar bani mai puțini decât PPMT, doar fiindcă nu țipă chiar așa de tare pentru autonomie, ci lucră în surdină pentru ea. Câți bani din Ungaria ajung la UDMR? Nu vom ști până când un jurnalist simpatizant al PPMT nu va face o investigație „întîmplătoare” ca a confratelui său Sipos Zoltan.
O așteptăm cu interes, chiar dacă autorul va ignora proverbul românesc „Frate, frate, da’ brânza-i pe bani”. Așa că i-l adaptăm noi: „Testvér, testvér, da’ politica e pe bani”.