Cea mai mare putere a lumii, SUA – chiar dacă îi stă în coaste China – a fost cotată drept ţara cea mai ferită de atacurile teroriste. Mitul s-a spulberat în 11 septembrie 2001, când membri ai Al Qaeda au distrus Turnurile Gemene, atacând şi Pentagonul.
La 11 martie 2004, atentatul terorist din gara Atocha din Madrid (Spania – ţară membră UE) devine cel mai grav atentat din istoria ibericilor. Atacul a produs cca. 200 de morţi şi aproape 1500 de răniţi - printre ei şi mulţi români - , număr cu care a devenit al doilea cel mai puternic atac suferit de Europa în timpuri de pace (după atacul aerian de la Lockerbie, din 21.12 1988, asupra unui avion Pan Am).
Morga britanică de forţă mondială fost puternic şifonată de atentatul terorist din 7 iulie 2005, de la metroul londonez. În cel mai grav atentat terorist din istoria capitalei britanice şi-au pierdut viaţa 52 de oameni, iar alţi 700 au fost răniţi. Atentatele au fost comise de patru musulmani de naţionalitate britanică, în semn de protest faţă de implicarea Londrei în războiul din Irak. Sunt doar trei exemple de ţări considerate foarte sigure, în care atentatele teroriste au făcut ravagii.
Paza bună trece primejdia rea
România nu e o putere mondială sau europeană, lucru care ar putea induce percepţia că nu prezintă interes pentru terorişti. Nimic mai fals. Lucru confirmat, la începutul lunii octombrie, de şeicul Omar Bakri, unul dintre liderii militanţi islamişti. Acesta a declarat cu subiect şi predicat că România, alături de Bulgaria, este o ţintă legitimă, aducând ca argument participarea celor două ţări cu trupe la războiul din Afganistan.
Pe site-ul SRI, Sistemul Naţional de Alertă Teroristă indică un nivel precaut. Dar nivelul precaut e menţinut de munca neştiută a celor care lucrează pentru apărarea siguranţei naţionale. Din când în când, vin nişte comunicate discrete care vorbesc despre identificarea şi expulzarea de pe teritoriul României a unor terorişti.
Scurt remember
● În septembrie 2003, egipteanul Rezk Karim Zekri Saad, membru al Jihadului Islamic egiptean, a fost arestat in Bihor. Acesta venise în România cu intenţia de a realiza unele contacte în rândul rezidenţilor arabi. SRI a confirmat la vremea respectiva faptul că acestea au avut loc, dar au fost monitorizate în totalitate.
● Tot în 2003, SRI a interceptat planurile de atacare a unor obiective occidentale şi israeliene din România.. Pentru că existau informaţii că urmau să participe la posibile atentate teroriste, au fost declaraţi „persona non grata” şi expulzaţi 10 diplomaţi irakieni, iar 31 de cetăţeni irakieni şi de alte naţionalităţi au fost declaraţi „indezirabili”. Atentatele teroriste urmau să fie executate cu aruncătoare de grenade AG 7, puse la dispoziţie de către şeful staţiei serviciului de spionaj din Ambasada Irakului la Bucureşti.
● În iunie 2006, fostul consul din cadrul Ambasadei Irakului la Bucureşti, Mahmud Chaker, a fost arestat în Bacău. Declarat „persona non grata” şi expulzat din România în martie 2003 pentru că era suspectat de terorism, acesta revenise clandestin în ţară – în acelaşi scop terorist - sub numele de Shaker A. Shaker.
● În august 2012, opt etnici palestinieni cu legături în sfera unor entităţi teroriste, au fost declaraţi indezirabili şi li s-a cerut expulzarea.
Atentat dejucat şi sărbători fără sânge omenesc
În ajun de Sf. Nicolae, SRI a dejucat un atentat Al Qaeda, care urma să aibă loc pe teritoriul României, de sărbători. Doi cetăţeni pakistanezi - Ramzan Muhammad (30 de ani) şi Adeel Muhammad (19 ani) au fost declaraţi persoane indezirabile – şi propuşi spre expulzare - pentru raţiuni de securitate naţională. Sub acoperirea de studenţi la facultatea de „Industrie Alimentară” de la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, ei aparţineau reţelei teroriste Al Qaeda. Buni specialişti în chimie, cei doi urmau să contribuie la construirea unor dispozitive explozive. Acestea urmau să fie detonate de alţi „executanţi”, în mijlocul mulţimilor mari de oameni care se adună în timpul Sărbătorilor de iarnă în locuri publice. Ştirea - care merita să fie capul de afiş al presei româneşti - a fost estompată de gălăgia campaniei electorale. Datorită profesionalismului şi vigilenţei celor care veghează la siguranţa naţională, vom avea sărbători liniştite, fără alt sânge decât acela al guiţătorilor sacrificaţi de Ignat.
Prin prisma incidentelor înregistrate la nivel global în perioada 2002-2009, un recent raport privind impactul terorismului în lume nominaliza ţările cu cel mai mare risc: Pakistanul (12%), India (11% )şi Afganistanul (10%), Thailanda (5%), Filipine şi Rusia (cu 4% fiecare). Din cele 158 de ţări monitorizate, 31 sunt considerate ca fiind dintre cele mai ferite ţări de ameninţările teroriste de pe planetă. Printre ele şi România, una dintre ţările în care nu au avut loc ameninţări teroriste în 2011. Ca să ai acest statut nu e de ajuns să spui doar „Doamne fereşte” (mai ales că înţelepciunea populară adaugă acestei sintagme statice avertizarea „pân’ te nimereşte”). Această poziţionare fericită a României în rândul celor mai ferite ţări de ameninţări teroriste nu e întâmplătoare, ea fiind şi rezultatul eficienţei SRI în problemele de siguranţă naţională. Datorită acestei instituţii vom avea sărbători liniştite, neameninţate de acţiuni teroriste, tocmai fiindcă ele au fost depistate la timp.
Să le urăm şi oamenilor care veghează la siguranţa ţării „Sărbători fericite”, chiar şi în cazul – foarte probabil – că sărbătorile îi vor prinde tot la datorie.