Lăudabilă de altfel inițiativa de a organiza un festival prin care să se promoveze rasa de porc autohton ”Mangalița” organizat în Maramureș. Dansuri populare, produse tradiționale, meșteri populari, câțiva porci și bineânțeles, ca la orice festival care se respectă preparate din carne de ”Mangaliță”.
Până aici nimic în neregulă, doar că, plimbându-se pe la standuri, consumatorul gurmand dornic să guste din mult renumitele preparate de ”Mangaliță” era întâmpinat de doi-trei cârnăciori care aveau ca ingrediente carnea renumitei rase de porc, un ceaun cu gulaș din carne de ”Mangaliță” și desigur renumitele pulpe de pui și nelipsiții mititei, produse mult mai căutate de către consumatori decât cele preparate din carnea porcinelor de rasă rară.
Astfel că, se nasc câteva nelămuriri constând în primul rând asupra produsului care se vroia pomovat și desigur asupra cheltuielilor aferente festivalului.
Să se fi cheltuit banii pentru promovarea pulpelor de pui? Să nu se fi risipit prea multă carne de ”Mangaliță” având în vedere că este un porc extrem de rar întâlnit în gospodării? Chiar acelea să fie pulpele de ”Mangaliță” și ele să fie așa de mici și asemănătoare cu cele de pui?
Dacă răspunsul la ultima întrebare este ”da”, atunci nu este de mirare că rasa de porc ”Mangalița” este pe cale de dispariție, la așa mici pulpe, țăranii nu aveau ce pune în pod la afumat.
În acest caz, la ce să mai faci un festival care a costat o avere pentru a promova un porc care poate în orice moment să se îmbolnăvească de gripă... aviară ?!