Guvernanţii ignoră o soluţie viabilă pentru Roşia Montană - TEHNOLOGIE NEPOLUANTĂ, ALTERNATIVĂ LA PRELUCRAREA CU CIANURI

    21 Octombrie 2011
Evaluare utilizator: / 22
Cel mai slabCel mai bun 

„Munţii noştri aur poartă/Noi cerşim din poartă-n poartă” e un refren de aur din folclorul nostru de aur. Tot în (alt) folclor, există un banc de aur din epoca de aur. Îl rezumăm pentru cititorii noştri mai tineri – şi mai inteligenţi – decât noi. La o conferinţă de presă susţinută de Ceauşescu cu jurnalişti străini, aceştia erau curioşi să afle cum se descurcă poporul român ţinut în întuneric, frig şi alimentat raţional cu „adidaşi” şi „fraţi Petreuş”. Răspunsul era invariabil: „Dar din asta nu a murit nimeni!”. Gazetarii din putredul capitalism au mai avut o curiozitate: „Dar cu cianură n-aţi încercat?”Să dăm ţării cât mai multă cianură

Ei bine, încearcă actualii guvernanţi. Ei au anunţat (inclusiv prin vocea marinărească a preşedintelui Traian Băsescu)  că vor încerca şi cu cianură, măcar la Roşia Montană, prin Gold Corporation. Spre bucuria colegului de la Finanţe, care şi-a şi făcut socoteala câţi pensionari vor părăsi iute sistemul (de pensii, pentru cine nu s-a prins de limbajul ministerial) şi câţi ardeleni îşi vor găsi de lucru la Roşia Montană, fără a mai apuca să intre în sistem, din cauza cianurii care va fi utilizată în tehnologia de obţinere a aurului. Şi pentru ca numărul acestor ieşiri să fie semnificativ pentru un buget de superausteritate, şi în Baia Mare se va da cu cianură în populaţie. Chiar dacă în urmă cu aproape 11 ani s-a dat cu cianură şi în populaţia piscicolă din Tisa, râu care nu are cum ocoli Ungaria nici când are cianuri. Dacă la începutul anilor ’90, institutul american Blacksmith, un fel de agenţie de rating pentru situaţia mediului în lume, a inclus Baia Mare pe lista locurilor celor mai poluate din lume, accidentul ecologic din 30 ianuarie 2000, de la iazul Bozânta de lângă Baia Mare, ne-a sporit nedorita faimă internaţională, care nu s-a mai estompat în timp.  S-au estompat doar proprietarii uzinei de la vremea accidentului: SC Transgold SA a simulat un faliment, uzina a devenit SC Aurul SA, apoi Romaltyn Mining SRL, aparţinând de Polyus Gold, corporaţia miliardarului rus Mihail Prokhorov
Romaltyn Mining SRL a depus, încă din 2007, solicitarea pentru obţinerea autorizaţiei integrate de mediu. Autorizaţie pe care o poate elibera doar Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Cluj-Napoca.

Te scot diseară la o cianură mică?

De ce nu cea din Baia Mare? Răspunsul constă tot într-o întrebare: cine credeţi că e atât de nebun să autorizeze utilizarea cianurii lângă casă?
Uzina Aurul e situată chiar în oraş, gardată într-o parte de un Mall, o benzinărie şi  două  restaurante – unul chiar “lipit” de uzina poluatoare -, iar  în alta  – de sediul unui  dealer de maşini, alte două restaurante şi – aţi ghicit – o benzinărie. Plus, în lateral, nişte locuinţe. De altfel, în solicitarea de autorizaţie depusă la Cluj se recunoaşte că, în utilizarea tehnologiei cu cianuri există 5 „locuri de utilizare sensibilă” şi unul „preponderent sensibil”. Tot acolo scrie negru pe alb – scuze pentru limbajul cam ingineresc care urmează – că nu există: 1)  studii pentru a stabili cea mai adecvată metodă de încadrare în limitele de emisie stabilite; 2) studii pe termen lung pentru a stabili emisiile în mediu şi impactul materiilor prime; 3) programe de conformare şi modernizare. Şi că nici nu sunt necesare (cu aceleaşi scuze): 1) studii suplimentare pentru a stabili cea mai adecvată metodă de reducere a emisiilor fugitive (în limbaj laic, câtă cianură „ fuge” în aer: maxim 0,109 kg/h, după cum declară Romaltyn); 2) studii pe termen lung pentru a stabili destinaţia de mediu şi impactul evacuărilor; 3) studii pe termen lung pentru a se stabili cum se poate realiza dezafectarea cu minimum de risc pentru mediu.
Deşi instalaţia se încadrează în categoria de risc major – conform HG 95/2003, ce transpune Directiva SEVESO -, Romaltyn Mining recunoaşte că nu are un sistem implementat de management de mediu, nu are o politică de mediu recunoscută oficial, iar managementul nu e certificat ISO 4001. Semne bune cianura are! Estimată cam la 350 de tone în fiecare lună.

Lungul drum al poluatorului către ecologizare

De obicei, ca să obţină autorizaţia de mediu, poluatorii promit că, la finalul exploatării, vor aduce raiul pe pământ. Adică, în loc de halde de steril vor amenaja grădini edenice în n ani; mai exact în al n-lea an.  Când să se apropie termenul, un faliment dat dracului împiedică apariţia raiului şi rămânem cu  - sunteţi daţi dracului, aţi ghicit deja  – iadul (a spus-o şi Keno Verseck de la Deutsche Welle, când a scris de “Iadul de la Bozânta”). Aşa s-a întâmplat în Baia Mare şi cu Allied Deals (actuala falimentată SC Cuprom SA) şi cu fosta SC Transgold SA, care tocmai nu au mai apucat să-şi respecte angajamentele de ecologizare a zonei pe care tot ei au otrăvit-o. Şi istoria se va mai repeta, dacă autorizaţiile de mediu nu au prevederi exacte, de genul câţi copaci trebuie plantaţi – şi câte fire de iarbă semănate – în fiecare an.

Dar avem tehnologii şi aicea, la noi!

În toate studiile pe care le popularizează interesat, cei de la  Roşia Montană Gold Corporation se jură că nu există altă tehnologie eficientă de obţinere a aurului, în afara celei care utilizează cianuri. Îi contrazic câţiva cercetători băimăreni, de la fostul Institut de Cercetare şi Inginerie Tehnologică pentru Metalurgia Neferoasă (ICITPMN) Baia Mare. Mă rog, institutul mai există – în variantă privatizată – la doar câteva sute de metri de uzina Aurul şi desfăşoară activitate de cercetare specifică tranziţiei: adică, o vreme a închiriat spaţii pentru diverse firme. Apoi, după ce primul proprietar privat, Gheorghe Szasz, a dat iadul economic pământean pe raiul din ceruri,  sediul institutului a fost achiziţionat de Mihai Lung,  maramureşeanul cel mai bine plasat în  Topul 500 al miliardarilor români.  Care în prezent cercetează ce destinaţie să dea clădirii.
Câţiva cercetători de marcă şi cu palmares ştiinţific de la ICITPMN au înfiinţat SC Lorechim SRL, prin care să cerceteze în continuare, sub umbrela – şi utilizând laboratoarele – institutului. Dar cine să dea bani pentru cercetare, dacă nu statul? Aşa a apărut contractul 25/2008, încheiat cu Direcţia Resurse Minerale  din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, având ca temă „Tehnologie nepoluantă pentru extracţia aurului şi argintului din minereuri şi concentrate miniere”. Ceea ce părea a fi un mic şmen prin care nişte specialişti să nu moară de foame s-a dovedit a fi o cercetare „pe bune”, materializată într-o solicitare de brevet de invenţie (nr.  a 2009 00647 din 20.08 2009, publicată în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială al OSIM în ianuarie 2010). Cercetătorii propun un „Procedeu de extragere a aurului şi argintului”, care nu utilizează cianură, ci tiosulfat de sodiu. Conform cercetătorilor, tehnologia poate fi utilizată  la Roşia Montană. Dar şi pentru minereurile de la Certej şi – lucru important – pentru prelucrarea minereurilor (piritelor) arsenioase extrase de la mina maramureşeană Şuior (vreo 500 000 tone zac de pe vremea depăşirilor socialiste de plan şi poluează, în aşteptarea tehnologiei izbăvitoare).), minereuri care nu pot fi procesate cu cianură, datorită randamentelor mici de extracţie (sub 30%).

Cu jalba la Bruxelles

Entuziastul Alexandru Mironov a fost entuziasmat de tehnologie, subliniind că deşi utilizează de 1,5-2 ori mai multe ingrediente decât cea pe bază de cianuri, preţul e de 2,5 ori mai mic. Chiar şi Academia Română a recomandat ministerului să continue cercetările. Continuarea însemna trecerea la faza de instalaţie-pilot, ceea ce ar presupune o investiţie cam de  1.000.000 lei. Mai puţin decât uitatele concerte de 2 mai ale Monicăi Ridzi, din care nu ne-am ales cu nimic. Aici măcar există şansa de a  definitiva o tehnologie nepoluantă, unicat în lume, din licenţierea căreia se pot scoate bani cu vârf şi îndesat (şi nu m-am referit la comisioane). Cum banii nu ajung nici de pensii, darmite pentru un „moft” cum e cercetarea, tehnologia alternativă nepoluantă a înaintat mai încet decât construcţia de autostrăzi în România. Prin mijloace private, inimosul colectiv băimărean de cercetare, coordonat de dr. ing. Jack Goldstein, a reuşit să mai facă un pas: un fel de staţie minipilot. În perioada 20.10 – 20.11. 2010,  s-au prelucrat 4 şarje  de  minereu de Şuior, a câte 250 kg fiecare. Practic, s-a trecut de la kilograme la tonă, confirmându-se extracţiile din laborator, rezultatele fiind atestate de analize efectuate în laboratoare internaţionale certificate.  Cercetătorii au  întocmit planurile pentru staţia pilot şi pentru cea industrială, dar cum ei nu pot da comisioane… Încrezători în tehnologia lor, ei  i-au scris europarlamentarului Daciana Sârbu. Care a răspuns cu promptitudine: „Voi încerca să aduc descoperirea dvs. în atenţia colegilor mei din Comisia de Mediu de la PE, cu dorinţa de a o putea discuta, analiza (cu ajutorul experţilor) şi face cunoscută în mediile instituţionale europene, acolo unde se pot naşte iniţiative care să sprijine dezvoltarea sa. Voi transmite, de asemenea, informaţiile despre realizarea dvs. şi ONG-urilor de mediu, care activează în campania împotriva cianurii”. A fost singura promptitudine, căci altceva nu s-a concretizat.

Decât să transpună în practică măreţul obiectiv al cianurării  la Roşia Montană şi Baia Mare, mai bine guvernanţii s-ar căuta prin buzunare şi ar finanţa o probabilă premieră mondială „made in Romania”, într-o problemă care ţine de siguranţa mediului. Şi chiar de siguranţa naţională.
Nu de alta, dar să facem  cât mai inactual a doua parte a refrenului „Munţii noştri aur poartă/Noi cerşim din poartă-n poartă”.

 


IZ PENAL


www.osim.ro/publicatii/brevete/bopi_2010/bopi110.pdf
http://www.arpmnv6.ro/new_page_92.htm

Comentarii  

 
0 #1 Rodica Enache 23-02-2012 00:30
f. interesnat
 

Editorial

DEMNITATEA DE LA „FRONTIERA ALBASTRĂ”

News image

România a intrat în UE, nu doar pentru că și-a dorit asta, ci și fiindcă uniunea avea nevoie de România. Dar UE a avut grijă să sugereze că a făcut un pic de concesie la admiterea noastră. Bune jucat ...

IZ PENAL | Comentarii

Mai mult...

Ultimele articole

DNA ”TOPEȘTE” CONTRACTUL DE DESZĂPEZIRE DINTRE PRIMĂRIA BAIA MARE ȘI SOCIETATEA ROSAL
Directorul societății Rosal, Bogdan Niculescu, audiat la DNA cu privire la șpăgile date către P
MĂCEL ÎN PARCUL MUNICIPAL DIN BAIA MARE
Autoritățile municipale din Baia Mare, plictisite probabil de zilele ploioase din ultima perioadă
CITY MANAGERUL BĂII MARI A APROBAT DEPOZITAREA NĂMOLURILOR CARE AU ÎMPUȚIT MUNICIPIUL ÎN APROPIEREA LOCUINȚELOR
În această primăvară asupra unei bune părți a Municipiului Baia Mare s-a abătut un miros insu
ECOLOGIȘTI MARAMUREȘENI... POLUATORI RATAȚI
În foarte multe cazuri, oamenii își încearcă norocul în viață în mai multe locuri. Uneori r
PRAF ȘI PULBERE DE MILIOANE DE EURO PE IAZURILE DE DECANTARE
Lucrările de închidere a perimetrelor miniere au înghițit de-a lungul ultimilor ani sume mai mul
PULPE DE PORC LA ”FESTIVALUL MANGALIȚA” DIN MARAMUREȘ
Lăudabilă de altfel inițiativa de a organiza un festival prin care să se promoveze rasa de porc
SENZAȚIONAL!!! ÎN BAIA MARE S-A INVENTAT O VOPSEA SPECIALĂ:  ”ȚINE UN SINGUR AN”
În mai puțin de un an de la vopsire, podurile băimărene arată ca după război După ce
OFFSHORELEAKS. PARADISUL TERESTRU (ȘI FISCAL)
Paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice (BIV) e întreținut de o rețea de „directori-p
De aproape doi ani, MUNICIPALITATEA DIN BAIA MARE ÎNCALCĂ LEGEA. LEGEA 153/2011
Pentru un tânăr prim-edil, ambiția de a intra în cartea recordurilor naționale e de apreciat. C

Galerie foto: Praful mineritului

Contact IzPenal

S.C. MEGATRONIC WORLD PRODUCTION S.R.L.
Baia Mare, Bd. Bucureşti nr.53,
Tel: 0743.195.222; E-mail: megatronic.wp@gmail.com

Copyright © 2011 S.C. MEGATRONIC WORLD PRODUCTION S.R.L.

Utilizăm cookie-uri pentru a îmbunătăți site-ul nostru și experiența dvs. atunci când îl folosiți. Pentru a afla mai multe despre cookie-urile pe care le folosim și despre cum să le ștergeți, consultați site-ul privacy policy.

Continuarea navigării pe site implică acceptarea politicii de utilizare a cookie-urilor.