MILIOANE DE EURO ”ÎNGROPATE” ÎN IAZUL COLBU ŞI ALTE SUTE DE MII DE EURO ”DEZGROPATE” DIN GALERIA ”CHIVU-STOICA”

    18 Noiembrie 2011
Evaluare utilizator: / 15
Cel mai slabCel mai bun 

Închiderea perimetrelor miniere a adus după sine o afacere mai mult decât profitabilă, dar, în acelaşi timp şi o oportunitate de a fura, la nivel naţional, zeci de miliarde de euro. Începând de la milioanele de tone de fier vechi, care au dispărut fără urmă şi terminând cu lucrări executate de foarte proastă calitate, sau în unele cazuri neexecutate deloc şi doar plătite, tot ce ţine de minerit s-a transformat în sume colosale intrate în buzunarele unor ”investitori” şi ai acoliţilor acestora.


Maramureşul a fost şi este, una dintre cele mai tentante zone, având peste 200 de halde de steril şi mai mult de zece iazuri de decantare, ca să nu vorbim de sutele de galerii de mină din care s-a furat cam tot ce s-a putut.
Bineînţeles că totul s-a petrecut sub supravegherea atentă a celor care trebuiau, de fapt, să păzească respectivele perimetre şi, desigur că, au avut şi aceştia partea lor din ”profit”.
În cazul minelor cel mai relevant caz este cel al galeriei ”Chivu – Stoica” de la Baia – Borşa unde copiii consilierului judeţean PD-L Gheorghe Grec, se pare că sunt principalii protagonişti în furtul cablurilor de electricitate, dar şi a conductelor şi căii ferate care traversau galeria de nouă kilometri lungime.
O estimare grosso-modo duce la un prejudiciu al statului român de mult peste un milion de euro estimând ceea ce lipseşte din galeria ”Civu – Stoica”, la preţ de fier vechi. Astfel că, dacă este să facem referire doar la cele două conducte cu un diametru de 500 mm fiecare, cu o lungime totală de 20 km (fiecare conductă având un km lungime înafara galeriei), rezultă în urma unui calcul simplu peste două sute de mii de euro încasaţi de hoţii de fier vechi. Asta deoarece la respectivul diametru, conducta are o greutate de 70kg/metru liniar, de unde reiese o cantitate totală de 1 400 000 de kg, cantitate pe care dacă o înmulţim cu 7 000 de lei vechi/kg ne iese un total de 9 800 000 000 lei, adică aproape zece miliarde de lei vechi, peste două sute de mii de euro.
Asta fără să luăm în calcul, cablurile de cupru  care au fost şi ele furate odată cu conducta din galerie, cabluri a căror valoare  se ridică undeva la peste un milion de euro la preţ de fier vechi. Având o lungime totală de 18 000 de metri, cele două cabluri, unul de alimentare şi unul de rezervă, care traversau galeria au avut o greutate totală de 360 000 kg, de unde rezultă un ”profit” a celor care au valorificat cablurile de 36 de miliarde de lei vechi, adică la acea vreme, echivalentul a peste un milion de euro.

Mircea Man, Ion Oltean, Gheorghe Grec şi... Ioan Isac

Modul de operare în cazul galeriei de la Borşa a fost unul cât se poate de simplu, consilierul Gheorghe Grec fiind prieten de familie cu directorul minei de la Borşa (care desigur nu a ”văzut” nimic în cei aproape doi ani cât a durat furtul), comandantul poliţiei Maramureş de la acea vreme, Ioan Issac, fiind se pare naşul lui Gheorghe Grec, iar preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, fiind prieten atât cu Gheorghe Grec cât şi cu Ion Oltean(fierul vechi fiind transportat la Bistriţa şi cel mai probabil, fiind şi valorificat prin firme care au legătură cu PDL-istul Ion Oltean).
Altfel nu se explică cum după ce unul dintre transporturi a fost interceptat de către poliţia Borşa în dealul ”Ştefăniţei”, afacerea a fost camuflată, iar în acest moment nu se mai pomeneşte nimic despre procesul-verbal pe care poliţistul l-a întocmit la acea dată.
Un alt aspect demn deluat în calcul este şi acela a faptului că, inclusiv proiectul de reabilitare a iazului ”Novăţ” , recent recepţionat de către cei de la Conversmin, Prefectura Maramureş, Agenţia de Mediu şi Apele Române, prevede că pentru funcţionarea staţiei de epurare care trebuie construită la iazurile Colbu I şi II, trebuie să existe o sursă de alimentare continuă pentru curent electric. Nimeni însă nu a amintit nimic despre cablurile furate care ar trebui să alimenteze cu energie electrică staţia de epurare.

Autorităţile statului călcate în picioare de fii lui Gheorghe Grec

Fierul vechi din galeria ”Chivu-Stoica” a fost scos cu ajutorul unor CTZ-uri, iar în galerii au fost ”cazate” mai multe persoane din Moldova care munceau la furatul conductelor şi cablurilor, persoane care au fost aduse de către PDL-işti pentru a nu rămâne martori ai locului în cazul unei eventuale anchete . În perioada în care s-a furat fierul vechi din galeri, la ieşirea din aceasta tronau stive cu sute de tone de fier vechi pe un teren aflat chiar de la ieşirea din galerie, însă nici poliţia de frontieră care patrula zilnic în zonă şi nici cei de la REMIN (societatea care deţine minele) nu au văzut nimic suspect. Doar o inspecţie de la Apele Române Cluj a intrat în acea perioadă în conflict cu fii lui Grec în timp ce făceau fotografii în zonă, lucrătorii de la ape fiind ”percheziţionaţi” de fiii consilierului şi puşi să şteargă clişeele de pe aparatul foto.
Cel mai probabil, conflictul dintre fiii lui Grec şi cei de la Apele Române fiind aplanat prin intervenţia lui Mircea Man la Radu Flaviu (director tehnic la acea vreme la Apele Române Cluj), deoarece din ecuaţie se pare că făcea parte şi Ion Oltean, care avea şi el partea lui, prin firmele bistriţene prin intrermediul cărora a fost valorificat fierul vechi. Mircea Man însă neagă cu vehemenţă această ecuaţie susţinând că, domnia-sa nici măcar de mina Borşa nu a auzit, dară-mi-te de vreun furt din galerie.
Deci, dacă în România furtul a peste un milion de euro poate interesa pe cineva, noi credem că le suntem de un real folos (sic!) celor de la DNA care, suntem convinşi că abia aşteaptă să-i întrebe pe Gheorghe Grec, Mircea Man, Ion Oltean, Radu Flaviu şi de ce nu, chiar şi pe Ioan Issac, dacă nu cumva ştiu ei cel mai bine, cine, cât, cum şi de ce au luat câte o mai mică sau mai mare părticică din banii plătiţi la Bistriţa pentru fierul vechi din ”Chivu – Stoica”

La ”Colbu” banii statului sunt făcuţi... praf

Lucrările de închidere şi ecologizare ale iazurilor de decantare ”Colbu I” şi ”Colbu II”  sunt în acest moment în plină desfăşurare şi bineînţeles că, ilegalităţile care se fac acolo sunt şi ele în... derulare. După ce o parte din lucrări a fost executată de Petrom Service, societatea s-a transformat în PSV Clima, care însă nu avea nimic în comun cu respecatrea proiectului de ecologizare a iazului.
Astfel că, onorat constructorul, a încercat să fenteze, acoperind iazul cu un amestec de bolovăniş amestecat cu rumeguş în loc de sol fertil aşa după cum prevedea proiectul. Nu este de neglijat şmecheria, dacă este să luăm în calcul faptul că grosimea stratului fertil care trebuia pus pe suprafaţa iazului era de 40 cm.
Afacerea celor de la PSV Clima nu a stat prea mult în picioare deoarece una dintre autorităţile statului a sesizat ilegalitatea, luând măsurile de rigoare.
”am oprit lucrările în noiembrie 2010 când am constatat că pătura de aşa-zis sol fertil de pe suprafaţa iazului Colbu prezintă serioase semne de îndoială. Am cerut analiza de laborator şi în urma rezultatelor obţinute am aplicat şi o amendă de 50 000 de RON constructorului pentru că a încercat să eludeze prevederile din proiect. De asemenea, am solicitat celui care a efectuat lucrarea, să o refacă, conform proiectului.” ne-a declarat Călin Crişan, şeful Gărzii Naţionale de Mediu Maramureş, căruia i-am cerut un punct de vedere legat de cele întâmplate la iazurile de la Borşa.
În acest moment lucrările la iazurile borşene stagnează, neexistând un constructor care să le continue. Interesant este de ştiut ce se va întâmpla şi cine va interveni în cazul în care se va semnala necesitatea unei intervenţii în caz de urgenţă la iaz, întrucât în momentul de faţă, lucrarea este dată în administrare-conservare dirigintelui de şantier.


IZ PENAL

Comentarii  

 
0 #1 Nu Risc 06-03-2013 23:47
Calculele sunt bune ele, dar vai, departe tunteti de adevarul cel crunt...
Galeria despre care se face vorbire, a fost cea mai la indemana, una dintre intrari aflandu-se practic in perimetrul orasului.
Nu este singura insa si jaful continua in fiecare clipa. Chiar acum cand cineva citeste asta, cai orbi ce vor muri de extenuare in mina, trag prin galeriile din Borsa bucati de sina veche (care potrivit legilor in vigoare nu poate fi valorificata la firmele ce achizitioneaza fier vechi), guri de rostogol, resturi de vagoneti si cabluri de cupru ce alimentau candva troleurile din aceste mine.
Inca mai este material de juefuit pentru vre-o 10 ani buni in ritmul acesta, deci poate, poate candva nemernicia va fi pedepsita.
Continuati sa scrieti despre asta!
Multa vreme de aici inainte si daca veti scrie zilnic, textele vor avea valoare de stire la zi!
Galeriile din Toroiaga, Colbu, Dealu Bucatii, Gura Baii sint practic inca pline de miere!
 

Editorial

DEMNITATEA DE LA „FRONTIERA ALBASTRĂ”

News image

România a intrat în UE, nu doar pentru că și-a dorit asta, ci și fiindcă uniunea avea nevoie de România. Dar UE a avut grijă să sugereze că a făcut un pic de concesie la admiterea noastră. Bune jucat ...

IZ PENAL | Comentarii

Mai mult...

Ultimele articole

DNA ”TOPEȘTE” CONTRACTUL DE DESZĂPEZIRE DINTRE PRIMĂRIA BAIA MARE ȘI SOCIETATEA ROSAL
Directorul societății Rosal, Bogdan Niculescu, audiat la DNA cu privire la șpăgile date către P
MĂCEL ÎN PARCUL MUNICIPAL DIN BAIA MARE
Autoritățile municipale din Baia Mare, plictisite probabil de zilele ploioase din ultima perioadă
CITY MANAGERUL BĂII MARI A APROBAT DEPOZITAREA NĂMOLURILOR CARE AU ÎMPUȚIT MUNICIPIUL ÎN APROPIEREA LOCUINȚELOR
În această primăvară asupra unei bune părți a Municipiului Baia Mare s-a abătut un miros insu
ECOLOGIȘTI MARAMUREȘENI... POLUATORI RATAȚI
În foarte multe cazuri, oamenii își încearcă norocul în viață în mai multe locuri. Uneori r
PRAF ȘI PULBERE DE MILIOANE DE EURO PE IAZURILE DE DECANTARE
Lucrările de închidere a perimetrelor miniere au înghițit de-a lungul ultimilor ani sume mai mul
PULPE DE PORC LA ”FESTIVALUL MANGALIȚA” DIN MARAMUREȘ
Lăudabilă de altfel inițiativa de a organiza un festival prin care să se promoveze rasa de porc
SENZAȚIONAL!!! ÎN BAIA MARE S-A INVENTAT O VOPSEA SPECIALĂ:  ”ȚINE UN SINGUR AN”
În mai puțin de un an de la vopsire, podurile băimărene arată ca după război După ce
OFFSHORELEAKS. PARADISUL TERESTRU (ȘI FISCAL)
Paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice (BIV) e întreținut de o rețea de „directori-p
De aproape doi ani, MUNICIPALITATEA DIN BAIA MARE ÎNCALCĂ LEGEA. LEGEA 153/2011
Pentru un tânăr prim-edil, ambiția de a intra în cartea recordurilor naționale e de apreciat. C

Galerie foto: Praful mineritului

Contact IzPenal

S.C. MEGATRONIC WORLD PRODUCTION S.R.L.
Baia Mare, Bd. Bucureşti nr.53,
Tel: 0743.195.222; E-mail: megatronic.wp@gmail.com

Copyright © 2011 S.C. MEGATRONIC WORLD PRODUCTION S.R.L.

Utilizăm cookie-uri pentru a îmbunătăți site-ul nostru și experiența dvs. atunci când îl folosiți. Pentru a afla mai multe despre cookie-urile pe care le folosim și despre cum să le ștergeți, consultați site-ul privacy policy.

Continuarea navigării pe site implică acceptarea politicii de utilizare a cookie-urilor.