Ultimele articole
- Detalii
- Iz Penal
- Accesări: 1925
Datorită cazurilor de corupție, tot mai mulți primari cu state vechi își vor pierde mandatele în acest scrutin de alegeri. Primărița comunei Maramureșene Șieu nu face excepție
Situată în Maramureșul Istoric, comuna Șieu a fost zguduită în ultimii ani de tot mai multe fenomene ”paranormale” în principal legate de suspiciuni de corupție, jocuri de noroc și evaporarea banilor publici din administrație. Principalii protagoniști ai acestor ”evenimente” sunt popa satului și soția acestuia, primărița Irina Iusco. Acuzați tot mai des că au căzut în patima jocurilor de noroc, asupra celor doi planează suspiciuni că și-ar fi băgat adânc mâinile în buzunarul banilor publici, printre care, cea mai gravă acuzație este cea în urma căreia, atât la Primăria Șieu cât și la domiciliul primăriței, în data de 30 octombrie 2022 au avut descinderi ale mascaților. Motivul? Banii pentru lemne ai cetățenilor din comuna Șieu se pare că au fost jucați la păcănele de către cuplul popă-primăriță, iar electronica pare să fi fost peste puterea duhului bisericesc, iar banii au plecat spre proprietarii aparatelor de joc și nicidecum, așa cum presupuneau cei doi nu s-au transformat într-un câștig.
În această situație primărița și popa nu au mai avut de unde să pună banii înapoi în visteria primăriei, oamenii au rămas cu buzele umflate, iar autoritățile au deschis un dosar de cercetare penală pentru a elucida misterul ”arderii” banilor de încălzire.
Din păcate pentru nefericiții locuitori ai comunei Șieu, acesta nu este singurul lucru de care este acuzată primărița de la Șieu și care atârnă greu de procentele acesteia. Asupra activității de primar a Irinei Iusco planând și multe alte suspiciuni de fapte ”neortodoxe” prin care acesta și-ar satisface patima păcănelelor.
Cert este că, așa cum am menționat mai sus, primarii asupra cărora planează acuzații de corupție sunt din ce în ce mai greu acceptați de către electorat pentru un nou mandat, Irina Iusco nefăcând nicidecum excepție așa după cum rezultă și dintr-un sondaj efectuat în perioada 01-08 mai 2024, în comuna Șieu, pe un eșantion de 153 de persoane, cu o marjă de eroare ± 3%, din care rezultă clar că Irina Iusco nu va reuși să atingă nici măcar pragul de 30% în timp ce principalul ei contracandidat, Ardelean Ioan depășește 60% în preferințele alegătorilor. Deci, iată că, în unele cazuri corupția își spune cuvântul asupra viitorului unora dintre actualii primari.
- Detalii
- Iz Penal
- Accesări: 4773
Un control al Curții de Conturi a scos la iveală o succesiune de ilegalități
Desigur că nu este pentru nimeni o noutate ce se întâmplă la primăria Călinești-Oaș, însă un control al Curții de Conturi a venit să certifice oficial sumedenia de ilegalități făcute de admistrația primăriei în frunte cu primarul Dinu Birtoc, de la încasări ilegale de taxe și impozite până la atribuirea ilegală de lucrări plătite din bani publici Curtea de Conturi a găsit de toate.
Locuitorii comunei jumuliți ilegal sub formă de taxe și impozite de către primarul comunei
Exact asta a constat Curtea de Conturi că se întâmplă la Călinești Oaș, respectiv că noile taxe și impozite colectate prin dispoziția primarului Dinu Birtoc sunt ilegale, respectiv tarifele practicate nu au girul Consiliului Local așa după cum prevede legea.
Astfel, executivul primăriei Călinești Oaș prin persoana primarului Dinu Birtoc a inițiat un proiect de hotărâre prin care primarul stabilea noile taxe și impozite, respectiv HCL 16/2020, însă proiectul de hotărâre nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi validat. Cu toate acestea, fără să țină cont de prevederile legale, primarul a dat dispoziție ca impozitele și taxele să fie colectate după noile tarife. Prefectura Satu mare a contestat HCL 16/2020 pentru că era ilegală și a obținut o decizie judecătorească de anulare a acesteia prin sentința judecătorească a secției Civile a Tribunalului Satu mare 279/CA/03.06.2021, care a rămas definitivă și irevocabilă prin pronunțarea Curții de Apel Oradea în data de 05.11.2021.
Cu toate acestea, executivul primăriei a continuat să încaseze ilegal taxele și impozitele după tarifele neaprobate, iar Cuntea de Conturi a constatat că acest lucru reprezintă un prejudiciu ce urmează a fi calculat.
Rectificări bugetare făcute după visele și nevoile primarului
Cu toate că legea prevede în mod expres că orice rectificare bugetară poate fi făcută doar cu acordul expres al Consiliului Local, din motive doar de el știute, primarul Dinu Birtoc și-a bagat pixu în bugetul primăriei după cum a considerat el că ar avea nevoie să orienteze oarece bănuți.
Să nu credeți că este vorba despre trei lei, nu, nici vorbă. Curtea de Conturi a constatat că prin dipoziția dată ileagal 143/03.10.2019 de primarulul Birtoc a fost rectificat bugetul primăriei Călinești Oaș în anul 2019 cu suma de 240 000 lei.
De ce a făcut primarul acest lucru fără aprobarea legală a consilierilor locali? Și mai ales ce a făcut cu acești bani? Acest lucru urmează să îl stabilească mai cu exactitate organele de cercetare penală, asta și pentru că succesiunea de ilegațități nu se oprește aici.
Lucrări din banii primăriei date de primar ca pe moșia personală
O altă constatare este cea a Curții de Conturi care a descoperit în timpul controlului faptul că, fără a avea prinsă în lista de investiții o lucrare totuși primarul Birtoc a orientat-o ilegal către un prieten, astfel că primăria a plătit către firma acestuia suma de 50 000 lei în anul 2019 și 80 000 lei în anul 2020 doar din lucrarea de amenajare a unei parcări.
Care este valoarea reală a lucrării? Nimeni nu știe din moment ce la atribuirea acesteia nu s-au respectat pașii legali așa după cum prevede legea, respectiv să se facă o documentație tehnico-economică din care să reiasă care sunt valorile reale, documentație care ar fi trebuit să aibă și aprobarea Consiliului Local.
Să existe o problemă dacă caeastă documentație tehnico-economică ajungea în Consiliul Local? Cu siguranță în acest caz s-ar fi văzut atât tarifele reale de execuâie cât și necesarul de materiale, iar pe surse am aflat că respectiva lucrare a fost plătită cu de peste trei ori valoarea reală.
Biroc modifică contractele după cum vrea bani în plus executantul lucrărilor
O altă constatare a Curții de Conturi, demnă de filmele cu mafioți, este aceea prin care s-a descoperit că primarul comunei Călinești Oaș a suplimentat ilegal banii ce urmau să fie plătiți către o firmă de casă cu nici mai mult nici mai puțin decât taman 726.428,10 lei, respectiv prin actul adițional nr 1 din data de 24.07.2020 la contractul 8/10.07.2019 încheiat între primăria Călinești Oaș și firmele Prodexim SRL – Caloria SRL care au mers în asociere la lucrarea de alimentare cu apă în comuna Călinești Oaș.
Având în vedere că această asociere de firme a participat alături de alte șase firme la o licitație având ca și creiteriu de atribuire prețul cel mai scăzut este lesne de înțeles că la un preț mai mare, ca cel obținut după suplimentare ilegală dată de primar, exista riscul ca acestea să piardă licitația. Dar firmele primarului au mers la licitație la un preț mai mic, iar ulterior vine primarul Birtoc cu soluția și le suplimentează cu pix-ul bugetul cu peste 700 000 lei, ceea ce crește valoarea contractului asocierii prietene de firme.
DNA este pe firul ilegalităților de la primăria Călinești Oaș
Cele descoperite de Curtea de Conturi sunt ilegalitățile ,,la vedere,, respectiv cele acre au fost făcute în acte și se pot vedea. Există însă multe alte ilegalități care nu sunt ,,la vedere,, respectiv care nu sunt făcute și în acte, acelea nu au fost găsite de către Curtea de Conturi, însă ele ar putea fi găsite cu ușurință de către procurori. Asta cu atât mai mult cu cât, am aflat pe surse că există niște dosare pe la DNA care vizează activitățile neortodoxe ale primarului Birtoc, activități care dacă se vor adeveri și dovedi i-ar putea aduce mari neplăceri.
Există însă în zonă și o speranță de protecție din partea lui Birtoc, respctiv aceea a unor băieți influenți care cică ar face presiuni ca dosarele lui Birtoc să fie ,,uitate,, prin sertare, ei bine, acești băieți au în zonă o afacere înfloritoare, afacere care mai nou se pare că se dovedește că este la fel de ilegală ca afacerea ,,Belina,, a lui Dragnea, dar deocamdată prin susținerea primăriei Călinești Oaș le-a dus și le aduce în continuare tuturor celor implicați câteva milioane de euro anual în buzunare.
Sunt subiecte interesante în aceasta zonă, de aceea vom reveni cu amanunte deosebit de utile atât pentru cetățenii care trebuie să știe cum le sunt cheltuiți bănuții din taxe și impozite cât și pentru anchetatorii care uneori, din diverse motive, mai scapă câte un amanunt neobservat, iar acel amanunt ar putea fi în unele cazuri extrem de important. Dar, noi, cei care informăm și susținem cetățenii precum și cetățenii care muncesc pentru ca justiția să aibă bani de salarii, avem încredere că aceasta își va face treaba așa după cum trebuie și nu după cum vor exista sau nu presiuni de mușamalizare a unor eventuale fapte de corupție.
- Detalii
- Iz Penal
- Accesări: 2343
Problemele de mediu prezentate în articolele anterioare se rezumă la exploatările de resurse minerale, însă o problemă majoră o reprezintă exploatările forestiere. Pădurile din județul Maramureș au fost lăsate în voia sorţii de principala instituție care ar trebui sa le protejeze, Direcția Silvică Maramureș.
- Detalii
- Iz Penal
- Accesări: 2458
De-a lungul timpului este cunoscut faptul că unii, în special cei care suferă de sindromul nebăgării în seamă, încearcă în fel și chip să se facă remarcați prin diverse acțiuni care, în realitate, sunt doar niște iluzii vândute ieftin. Desigur, vor gravita în jurul acestor persoane credulii, care, sub o formă sau alta, se lasă păcăliți de aparențe.